19 november 2015

Plug-in hybride toekomst voor Kia Optima

 

Kia Motors heeft de details onthuld van een nieuwe geavanceerde hybride en plug-in hybride aandrijflijn voor de geheel nieuwe Kia Optima. De twee nieuwe aandrijflijnen maken deel uit van een eerder ingezette strategie, waarmee het merk haar modelreeks van voertuigen met lagere emissies wil verbreden. Van de nieuwe aandrijflijnen komt vooralsnog alleen de Optima plug-in hybride (PHEV) naar Europa.

De hybride variant van de Optima, de Optima HEV wordt in de eerste helft van 2016 leverbaar in diverse werelddelen, maar verschijnt niet op de Europese markt. Daarentegen maakt het allereerste plug-in hybride model van het merk in de tweede helft van 2016 zijn opwachting in combinatie met de onlangs geÔntroduceerde sedan versie. Verder worden er in 2016 naast een Optima PHEV, ook een Optima GT en een Optima Wagon geÔntroduceerd.

Grote elektrische actieradius
De nieuwe Optima PHEV beschikt over een 9.8 kWh lithium-polymeer accupakket – met ruwweg zes keer meer energie dan het accupakket in de Optima HEV. Gekoppeld aan een 50 kW elektromotor – die 42% krachtiger is dan de eerdere Optima HEV – laat die combinatie de Optima PHEV in de puur elektrische modus aanzienlijk sneller werken. De ingenieurs die bij de ontwikkeling van de Kia Optima PHEV betrokken zijn, verwachten dat de Optima PHEV een afstand tot 45 kilometer volledig elektrisch kan overbruggen.De elektrische aandrijflijn van Kia wordt gekoppeld aan een efficiŽnte 2.0-liter viercilinder GDI, met een vermogen van 156 pk en een koppel van 189 Nm. De benzinemotor is direct gekoppeld aan de elektromotor, waardoor de auto in de oplaadmodus gaat rijden, wanneer de accu’s leeg raken. De elektromotor werkt naadloos samen met de verbrandingsmotor en reageert direct op het gaspedaal, wat resulteert in een consistent hoog vermogensniveau. Het totale gecombineerde vermogen van de aandrijving bedraagt 205 pk bij 6.000 tpm. Dat vermogen komt tot uiting door een soepel schakelende zestraps automatische transmissie en de aan de transmissie gemonteerde 50 kW elektromotor, die de traditionele koppelomvormer vervangt.

Gebaseerd op interne tests – die zijn uitgevoerd op basis van de gecombineerde Noord-Amerikaanse cyclus – wordt verwacht dat de Optima PHEV een brandstofverbruik heeft van 42 km/l, waarbij de ingenieurs werken aan een verbruik van 17 km/l (gecombineerde cyclus) in de oplaadmodus. Via de stekker kan de PHEV in minder dan drie uur volledig worden opgeladen aan een 240V fase-2 laadstation of in negen uur aan een standaard 220V stopcontact.

Onderscheidende nieuwe visuele en aerodynamische extra’s
Om de Optima PHEV binnen de Optima-modelreeks te onderscheiden, wordt de auto voorzien van een aantal eigen stijlkenmerken en visuele extra’s. Zo krijgt de Optima PHEV een actieve grille, die speciaal is ontworpen voor een betere aerodynamica en een optimale koeling van de motorruimte. Ook een aantal opvallende zilverkleurige elementen, gladde metallicblauwe details aan de buitenzijde van de auto (op de achterbumper, grille en dorpels) en een klepje voor het opladen in het spatscherm links voor, behoren de extra PHEV-kenmerken, net als verchroomde instaplijsten, een nieuw wieldesign en ‘EcoPlug-in’ badges.Binnenin zijn de PHEV-modellen uitgerust met een onderscheidend instrumentenpaneel, voorzien van een display dat informatie verschaft over de diverse functies van de auto en de status van de aandrijflijn. Daarnaast geeft een laadindicator boven op het dashboard bestuurders van buitenaf zicht op de laadstatus (uiterst handig wanneer de auto bijvoorbeeld thuis opgeladen wordt).

Kia wil brandstofverbruik met 25% verbeteren
De introductie van de nieuwe Optima PHEV en HEV dragen wereldwijd bij aan de ambitie van het merk om leidend te zijn op de markt van voertuigen met lage emissies in het jaar 2020. Kia breidt daarom de komende vijf jaar haar line-up van voertuigen met weinig emissie verder uit, van de huidige vier modellen naar elf in 2020. Het merk wil daarmee het brandstofverbruik van haar wagenpark ten opzichte van het niveau van 2014 met 25% verbeteren.Deze nieuwe reeks van voertuigen wordt voorzien van een uiteenlopend aantal nieuwe hybrides, plug-in hybrides en elektrische voertuigen met een accu of brandstofcel op waterstof. Het lithium-polymeer accupakket en de elektromotor in de Kia Optima PHEV worden opnieuw ontworpen voor toekomstige toepassingen in andere voertuigen van Kia. Zo introduceert Kia in 2016 ook een compleet nieuw hybride model, de Kia Niro HUV (Hybrid Utility Vehicle)

Kia investeert niet alleen in nieuwe aandrijftechnieken, maar vervangt de komende jaren ook zeven van haar huidige tien motorseries, door nieuwe generatie benzine- en dieselexemplaren. Verder staan er meer en efficiŽntere multi-speed transmissies in de planning en neemt het aantal downsized turbo-geblazen motor verder toe.

Noot: Alle technische data in dit persbericht zijn gebaseerd op verwachte cijfers, afhankelijk van verdere ontwikkeling en homologatie. Alle cijfers zijn onderhevig aan wijzigingen.
 

 

Meer nieuws...