21 september 2016

Prinsjesdag 2016: De veranderingen voor de automobilist in 2017


Doordat de Autobrief II eerder dit jaar al werd goedgekeurd weten we al veel over de veranderingen voor de automobilist in het nieuwe jaar. Hieronder een overzicht gegeven van de voordelen die de automobilist in 2017 kan verwachten en de punten waar de bestuurders extra op moeten gaan letten.


Verlaging van de motorrijtuigbelasting
Gemiddeld zal de automobilist in 2017 2% minder motorrijtuigbelasting gaan betalen. Op deze manier gaat iedereen er een klein beetje op vooruit. Het verschil in belasting zal op een andere manier worden opgevangen. Zo zal de motorrijtuigbelasting voor oude dieselauto’s vanaf 2019 met wel 15% omhoog gaan.

Wijziging in de bijtelling
De standaardbijtelling gaat van 25% naar 22%. Maar het huidige 25% tarief blijft nog wel gelden voor auto’s die in de jaren tot en met 2016 te naam zijn gesteld. Een nieuwe overgangsregeling geldt voor auto’s met een lagere bijtelling. Hier mag de huidige 60-maandsperiode van de bijtellingskorting uitgediend worden. Deze regeling is ook van toepassing op auto’s die in 2016 voor het eerst tenaamgesteld worden of een bijtelling van 15% of 21% hebben. Voor geheel elektrische auto’s geldt tot en met 2020 een bijtelling van 4%.

Hybride blijft interessant
Voor de plug-in hybride personenauto’s is het zo dat het half tarief van de wegenbelasting blijft bestaan in de jaren 2017 tot en met 2020. Er wordt dan geen rekening gehouden met de vaste aftrek van 125 kg in de gewichtsindeling van de motorrijtuigbelasting. Ook zullen de aankomende jaren veel hybride auto’s als occasion op de markt verschijnen. Door het half tarief zal de aanschaf van deze hybrides interessanter worden voor particulieren.

De BPM gaat omlaag
Voor Plug-in Hybride Elektrische Voertuigen (PHEV) wordt in het nieuwe jaar een nieuwe BPM-tabel geÔntroduceerd. Ook de tariefschijven worden aangepast zodat ze beter bij de technische vooruitgang aansluiten. Hierdoor zal de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s afnemen. Ook heeft de overheid zich voorgenomen om de aanschafbelasting voor personenauto’s en motorrijwielen te gaan verlagen naar 14,7%.

 

Alle bovenstaande wijzigingen zijn onder voorbehoud. Ze kunnen nog aangescherpt worden na Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen die later deze week plaats zullen vinden.

Meer nieuws...