3 augustus 2018


Op je winterbanden door de hittegolf? Niet doen!  

Een half miljoen Nederlandse auto's rijden deze zomer nog steeds op winterbanden.

BOVAG concludeert na een steekproef op meerdere locaties in Nederland dat circa 500.000 personenauto’s ondanks de tropische temperaturen van deze zomer nog steeds met winterbanden zijn uitgerust. Dat zorgt niet alleen voor onveilige situaties door een langere remweg en verslechterde wegligging, maar ook voor extra bandenslijtage, meer afrolgeluid en een hoger brandstofverbruik. Durmi Auto raadt je dan ook ten sterkste aan om je winterbanden nu om te wisselen voor zomerbanden. 

 
Online Werkplaatsplanner

 
Bel direct met onze planning: 088-2925300
 500.000 auto's op zacht rubber.

In Zwolle, Roermond en Utrecht controleerde BOVAG de afgelopen dagen 994 auto’s en trof bij 57 nog steeds winterbanden aan, oftewel 5,73 procent. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in Nederland circa 500.000 daarvan in de extreme hitte met winterbanden zijn uitgerust. Deze banden zijn vervaardigd van zachter rubber dan zomerbanden en over het gehele loopvlak voorzien van groefjes die zich in sneeuw vast kunnen grijpen. Bij winterse neerslag en lage temperaturen zorgt dat voor betere grip op de weg. Bij hoge temperaturen -en al helemaal bij tropische omstandigheden zoals deze zomer- kunnen winterbanden echter regelrecht levensgevaarlijk zijn. Het zachte rubber zorgt voor minder grip en een langere remweg dan met zomerbanden. Daarnaast slijten de banden extra snel, produceert het zachte rubber bij tropisch weer meer lawaai en is het brandstofverbruik hoger. De automobilist die niet naar zijn banden omkijkt, verwaarloost dus zijn eigen veiligheid, het milieu en zijn eigen portemonnee, ook al denkt men zuinig te zijn door de banden niet te wisselen.


1 op de 6 auto's wisselt niet van banden na de winter.

De afgelopen jaren is in de winter steevast zo’n 35 procent van het totale wagenpark uitgerust met winterbanden. Deze steekproef toont aan dat 1 op de 6 na de winter niet wordt gewisseld naar zomerbanden. Het aantal auto’s dat in de steekproef winterbanden bleek te hebben, vormde een bont gezelschap. Zowel nieuwe als (hele) oude auto’s, groot en klein : Kia Picanto’s en Ford Ka’s, maar ook een Tesla Model S werd aangetroffen met winterrubber bij een buitentemperatuur van 36 graden. In Zwolle controleerde BOVAG 156 auto’s (11 met winterbanden), in Roermond 260 (16) en in Utrecht 578 (30).  


Waar rij jij nu op? 

Winterbanden herken je aan de volgende punten: het profiel en het logo op de zijkant van de banden. 

Het M+S logo zegt niets over de winterse eigenschappen van een moderne band. De betekenis van M+S, modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en was een aanduiding voor terreineigenschappen van een band. Het M+S logo vindt men tegenwoordig op alle winterbanden, op alle all season banden en soms ook op zomerbanden. 

Het sneeuwvlok symbool is daarentegen wel een indicatie voor winterse eigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer.

Rij je zelf ook nog op winterbanden? Wissel dan snel!  Direct een afspraak maken? Dat kan gemakkelijk met onze online planner. Liever direct bellen? Onze planners zitten voor je klaar. 

 
Online Werkplaatsplanner

 
Bel direct met onze planning: 088-2925300
 


Bron: BOVAG.nl


Meer nieuws...